Zrób zakupy za min. 60 zł i odbierz 1000g daktyli w prezencie.

Oferta ograniczona czasowo do 22.09.2019 - ZŁAP OKAZJĘ!

OLEJ KOKOSOWY - RAFINOWANY, bezzapachowy, czysty 900 ml

Olej kokosowy stosuje się do:

  • do pieczenia, smażenia, duszenia,
  • do smarowania pieczywa,
  • jako dodatek do zup, sosów i innych potraw,
  • doskonała baza do ciast, tortów i deserów,

Ponadto można go wykorzystać jako kosmetyk, lub jako dodatek do kosmetyków handmade:

  • jako balsam do ciała,
  • jako maseczka do twarzy,
  • jako naturalna odżywka do włosów,

------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Olej kokosowy jest otrzymywany w wyniku tłoczenia i rozgrzewania miąższu owoców palmy kokosowej. Posiada naturalną, białą barwę, a w temperaturze powyżej 25°C przypomina ścięty tłuszcz. Olej kokosowy rafinowany pozbawiony jest zapachu kokosa. Jest najbardziej uniwersalny i posiada dłuższy termin przydatności do spożycia, niż pozostałe rodzaje olejów kokosowych (np. nierafinowany). Jest bardzo trwały i odporny na wysoką temperaturę. Dzięki temu można go przechowywać niemal w każdych warunkach.

   Olej kokosowy ma wiele zastosowań w kosmetyce, ale na największą skalę jest wykorzystywany w kuchni, gdzie zastępuje wiele tradycyjnych, niezdrowych tłuszczów. W kuchni świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia, duszenia, lub jako dodatek do zup, wszelkich dań czy koktajli. Ponadto stosowany jest w kosmetyce jako środek do codziennej pielęgnacji ciała i włosów. Olej kokosowy nie zawiera utleniaczy, dzięki czemu jest o wiele zdrowszy od popularnych olejów, stosowanych w kuchni. Olej kokosowy jest olejem nieschnącym i po otwarciu, należy go zużyć w ciągu roku.

   Olej kokosowy, jako środek spożywczy jest stosowany m.in. do smarowania pieczywa. Z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła, lub margaryny oraz do smażenia. W wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu od oleju rzepakowego, nie pali się i nie jełczeje. 

   W kosmetyce: Olej może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.